Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wszystko dziala ok na Mozilli ale na IE nie:(
#1
Witam ponownie poprawilem sobie bledy na stronie wiedz dziala ok....nastepny problem polega na tym ze firefox wyswietla strone tak jakbym chcial ale w IE div z textem i menu nie sa kolo siebie jak powinny byc tylko ten z textem ucieka pietro nizej czemu?? oto adres www.ako.za.pl
Z góry dziekuje...dodam ze forum jest zaje..... szybko mozna sie duzo uczyc dzieki waszej pomocy dziekiSmile
Odpowiedz
#2
display:block (dla menu i contentu) nie inline. Ciesz się że w ogóle dobrze ci to wyświetla. Inline nie ma wymiarów Smile
A jeżeli to nie pomorze to zmien wymiary dla IE (google -> style dla IE)
Odpowiedz
#3
to co powiedziales nie dziala ale zaciekawilo mnie takie cos

<link rel="stylesheet" href="style.css" />
<!--[if gte IE 5]>
<link rel="stylesheet" href="styleie.css" />
<![endif]-->

ale teraz rozumiem ze mam stworzyc drugi plik css ktory mam tak wykonfigurowac zeby dzialalo to na ie jesli ktos otworzy ta strone w IE
problem tylko co wpisac w tym cssie zeby wygladalo to dobrze w IE Sad
Odpowiedz
#4
Wprowadź zmiany na stronie bo póki co nie wprowadziłeś tego co ci powiedziałem. Nie sprzeciwiaj się bo wiem co piszę Smile
Odpowiedz
#5
Masz zmienilem i jest to samo poprostu na kompie sprawdzalem i to samo bylo
Odpowiedz
#6
Dobra źle patrzyłem.
Robisz tak:

body {text-align:center;}
#calosc {width:800px; margin:0 auto; text-align:left;}

Teraz #calosc masz zle ostylowane. Position absolute? Dla głównego bloku raczej się tego nie stosuje

MENU I CONTENT wrzucasz do jakiegoś wspólnego diva któremu dajesz tło wspólne dla menu i contentu. Czyli taka pojedyncza pozioma linia powtarzana w dół.

Reszta zostaje jak jest. Czemu tak? Bo content może być innej wysokości od menu i u ciebie będzie widać "dziury". Zresztą sprawdź sobie sam dodając więcej tekstu. Dla contentu i menu zamiast height:200px ustaw

*height:200px; min-height:200px;

To pierwsze dla starych IE które nie obsługują min-height. To drugie dla nowych.

I tyle Smile
Odpowiedz
#7
(20-01-2012, 15:03)Kartofelek napisał(a): Dobra źle patrzyłem.
Robisz tak:

body {text-align:center;}
#calosc {width:800px; margin:0 auto; text-align:left;}

Teraz #calosc masz zle ostylowane. Position absolute? Dla głównego bloku raczej się tego nie stosuje

MENU I CONTENT wrzucasz do jakiegoś wspólnego diva któremu dajesz tło wspólne dla menu i contentu. Czyli taka pojedyncza pozioma linia powtarzana w dół.

Reszta zostaje jak jest. Czemu tak? Bo content może być innej wysokości od menu i u ciebie będzie widać "dziury". Zresztą sprawdź sobie sam dodając więcej tekstu. Dla contentu i menu zamiast height:200px ustaw

*height:200px; min-height:200px;

To pierwsze dla starych IE które nie obsługują min-height. To drugie dla nowych.

I tyle Smile


Powiem tak dziekuwa bo juz dziala ale wystarczylo
body {text-align:center;}
#calosc {width:800px; margin:0 auto; text-align:left;}

tyle ze niewiem czemu nie moge uzywac przy tej calosci border: 1px solid orange; tej ramki bo kiedy jej uzywam dzisieje sie to samo poprostu wywalilem to a reszty nierobilem nie wrzucalem tego menu itd do jednego diva bo niewiem po co to...;p(chyba ze wtedy moglbym uzyc wlasnie tej ramiki i by sie nie rozjezdalo) no ale dobra co z ta ramka jakbym kiedys chcial jej uzyc to co zrobic zeby strona sie nie rozpadala??wrzucic trzeba wtedy text i menu do jednego diva??


Ok zrozumielem o co ci chodzi z tymi *height:200px; min-height:200px; napewno ulatwia prace bez tego dodalem wiecej textu powstala w menu mega looka pod spodem no ale teraz wrzucilem menu i to z textem do jednego diva dalem tam jeden background i pododawalem te *height:200px; min-height:200px; i ta "dziura" zmniejszyla sie ale i tak jest jak dodaje wiecej textu zmniejszyla sie sporo i menu rozszerzylo sie w dol ale niestety nie do samej stopkiSad ale dzieki za pomoc naprawde sporo juz pomoglesSmile


aa i kozystajac z tego ze moge duzo sie od ciebie nauczyc takie pytanie mam chodzi o to jak zrobic takie buttony linki na ktore jak najade myszka zeby sie zmienialy..powiedzmy zrobilem takie dwa chce wrzucic do menu jeden przed nacisnieciem czyli zwykly [Obrazek: przed1.jpg] oraz po najechaniu [Obrazek: po1.jpg]

na kompie bawilem sie uzywajac czegos takiego

a.menu
{
background-image: ("normalny_obrazek.jpg");
}
a:hover.menu
{
background-image: ("podwietlony_obrazek.jpg");
}

ale nic mi to niedalo a od strony technicznej to maja byc zwykle linki obrazki obok siebie czy w divie menu mam porobic osobne divy dla kazdego obrazka?
Odpowiedz
#8
robisz 1 obrazek który ma w sobie 2 grafiki - jedna pod drugą (czyli ma wymiary 117x100)
potem stylujesz guzik:
Kod:
a.menu {
     display:inline-block;
     *display:inline;
     width:117px;
     height:50px;
     text-align:cente;
     font:bold 12px Arial;
     color:#fff;
     line-height:50px;
     overflow:hidden;
     background:url(podswietlony_obrazek.jpg) 0 0 no-repeat; /* 0 0 = top left */
}

a.image:hover {
     background-position:0 -50px /* w twoim przypadku 0 -50px = left bottom, bo wysówasz obrazek o -50px w górę tak w widocznym tle widoczna była druga część grafiki */
}
Odpowiedz
#9
Kurde napisales to w miare wyraznie ale cos niemoge pojac....


tam gdzie mam menu w css to poziome pomaranczowe
#menu
{.....
wklejam to co powiedziales?? czyli


a.menu {//czyli mam napisac #menu{
display:inline-block;
*display:inline;
width:117px;
height:50px;
text-align:cente;
font:bold 12px Arial;
color:#fff;
line-height:50px;
overflow:hidden;
background:url(podswietlony_obrazek.jpg) 0 0 no-repeat; /* 0 0 = top left */
}
a odrazu podspodem to

a.image:hover {//co zamiast tego aTongue??
background-position:0 -50px /* w twoim przypadku 0 -50px = left bottom, bo wysówasz obrazek o -50px w górę tak w widocznym tle widoczna była druga część grafiki */
}


a obrazek ma byc taki [Obrazek: obraz.jpg]


czy do kodu strony html mam cos dolaczyc?? sory ze takie proste pytania ale to 3 dzien z cssSad

bo poki co jak to zrobilem to zniknelo mi cale pomaranczowe menu czyli dobrze jak sie domyslam tylko wstawil sie ten obrazek jakby jeden ale najezdzam na niego nic sienie dzieje....jesli ci to pomoze w rozwiazaniu problemu moge wrzucic na server to co zrobilem




znalazlem jeszcze taka strone cos probuje z niej wyciagnac http://www.zaradni.pl/porada/1238,jak_za...e_przycisk ale tez puki co cos mi nie wychodzi
ehhhh siedze nad tym juz kilka godz i duuupa;/ masz moze gg jasniej bys mi to wyjasnil tak na "zywo"Smile??jesli masz czas
teraz znowu probowalem tego
to w htmlu w divie z menu
<a href="www.wp.pl" >
<div class="test">
</div>
</a>

a w css to

.test{
width:117px;
height:50px;
background:url(images/przed1.jpg);
}
.test:hover{
background:url(images/po1.jpg);
}


i porobic do tego osobne obrazki ale strona wyglada identycznie jak wczesniej najpierw myslalem ze to moze dziala tylko zakrywa to grafika zmenu...ale wyjebalem ja i puste czarne polepod tymi nadal nic...



Probowalem jeszcze tak w css:

a.index {
width: 175px;
height: 65px;
border: 0px;
background: url(images/index_06.gif) no-repeat;
}


a.index:hover {
width: 175px;
height: 65px;
border: 0px;
background: url(images/inny_obrazek.gif) no-repeat;
}


a w html <a class="index">jakiś tekst</a> ale nic mi to nie daje nawet sporo info o tym w necie ale jakos nie korbi mi to
Odpowiedz
#10
No i musze sie pochwalic ze poradzilem sobie w zupelnie inny sposob
daje tu kod moze komus sie przyda:
<a href="adres"><img src="przed1.jpg" alt="Tekst alternatywny" border="0" onMouseOver="this.src = 'po1.jpg'" onMouseOut="this.src = 'przed1.jpg'" /></a>

Wystarczylo dodac to do dokumentu html ...nie wiem czy to poprawne ale dziala mi na FF poprawnie jedynie pod IE pod spodem menu robi sie maly pasek pomaranczowy i nie mam pojecia czemuSad.....przydalby sie jeszcze efekt ze jak wchodze w dana zakladke to zostaje juz podswietlona az wejde w inna...adres: www.ako.za.pl
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  min-height: 100% nie dziala dla DIV fate 9 3,524 31-03-2012, 20:43
Ostatni post: fate
Question Wszystko o doctype Moody 12 3,663 06-03-2012, 05:04
Ostatni post: Zawiii
  CSS - tło strony zakrywa wszystko inne jurlich 2 2,224 23-06-2011, 03:22
Ostatni post: jurlich
  problem z filmami w mozilli kkciu 1 904 01-12-2010, 04:03
Ostatni post: Pedro84
  Mapowane obrazki w Mozilli gilberta 0 1,015 03-06-2010, 01:26
Ostatni post: gilberta

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Sponsorzy i przyjaciele