Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[szukam] Tutorial
#1
Witam forumowiczów ! Chciałbym Was prosić o pomoc w szukaniu dobrego tutoriala jak zrobić drop-down menu w programie Macromedia Flash. Chciałbym je wykorzystać do mojej strony. Czytałem że podobne rzeczy można zrobić w JS albo DHTML ale jednak we Flashu są większe możliwości co do graficznego wykonania projektu. Głównie chodzi o to aby w menu znajdowały się np. 4 przyciski : HOME, O MNIE, GALERIA, KONTAKT i aby po najechaniu na np. GALERIA żeby wysunęły się tak ładnie linki do podstron ZDJĘCIA, GRAFIKA itp. Czyli zwykłe drop-down menu. szukałem w googleach ale niewiele ciekawych rzeczy znalazłem . Macie jakieś pomysły?
Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedz
#2
szukalbym w anglojezycznym google.

flash drop down menu tutorial
Odpowiedz
#3
Dużo jest takich tutoriali, mi nie wychodzi w AC 3.0. Zrobiłam w 2.0 (tutek z jakiejś strony portugalskiej) tylko teraz jak sprawić by po rozwinięciu zakładki galeria, mogła wybrać zdjęcia i by mi do tych zdjęć przeniosło (osobna podstrona). Jaki na to kod jest? Pod jaką nazwą szukać w necie. Dzięki za info,

a jak ktoś ma dobry tutek drop menu pod AC 3.0 dajcie znać.

Pozdrawiam,
nittka
Odpowiedz
#4
A można wiedzieć do czego chcesz wykorzystać jedno z najgorszych rozwiązać na rynku? W sensie robić nawigację we flashu?

Podał bym ci nawet idee jak to zrobić prawidłowo w AS3, ale to by ci nic nie dało Sad
Odpowiedz
#5
(25-07-2013, 17:37)Kartofelek napisał(a): A można wiedzieć do czego chcesz wykorzystać jedno z najgorszych rozwiązać na rynku? W sensie robić nawigację we flashu?

Podał bym ci nawet idee jak to zrobić prawidłowo w AS3, ale to by ci nic nie dało Sad

Dzięki Kartofelek, ale ja dopiero się uczę. Jestem na początkowym etapie i nie wiem jakie rozwiązania są teraz na czasie. Jeśli możesz, to podeślij, ale nie rozwiązanie 3.0 (kiedyś sama je znajdę) tylko to co teraz w projektowaniu jest na czasie, bo dla mnie to duży przeskok w tym co z grafiką robiłam dotychczas. Chciałabym zająć się w przyszłości tworzeniem stron www. Więc dzięki temu uniknę marnowania czasu na to co jest przestarzałe.
Odpowiedz
#6
No więc to idzie mniej więcej tak:
Flash jest dobry do gierek, animacji, może jakiś aplikacji na Facebooka. Ale nie do stron. Połowa urządzeń mobilnych go nie obsługuje, jest kiepski w obsłudze (efekty są super bajeranckie, ale np już w większości przypadków nie możesz się posługiwać klawiaturą, nie możesz sobie dodać do zakładek np podstrony itp). Ogólnie internet z wolna wycofuje się z tej technologii - szczególnie w przypadku całych stron (wyjątkiem są wybajerzone portfolia). Nie jestem w 100% w temacie, ale nawet samo Adobe coraz bardziej zaczęło inwestować w "Edge animation", czyli takiego Macromedia Flash tylko do CSS3.

Nawigacja powinna być wykonana w HTML+CSS lub HTML+CSS+JS. Nie dość, że w 99% uzyskasz taki sam efekt co w przypadku Flasha (za pomocą CSS3 i animation/transition), to dodatkowo dużo zyskasz. Wspomniana użyteczność. Klawiatura, myszka itp. Nic się nie tnie, nic nie skacze, zero problemów z nachodzeniem warstw, żadnych ikonek blokowania flasha. Dodatkowo indeksacja takiej strony w przeglądarce jest o wiele milsza.

Jest też inny plus. W html+css nawigację jest o wiele łatwiej wykonać Smile

A tutki do tego? Poszukaj w google "navigation css3".
Odpowiedz
#7
Dzięki Smile

Najbliżej na razie mi nauka Flasha, potem pewnie będzie HTML+CSS lub HTML+CSS+JS, zobaczę czy dam radę. Poza tym Flasha wykorzystuję w pracy, mało bo mało, ale coś w nim robię, na tyle ile potrafię już. To tak jak Indd+Ai+PS - razem tworzą cudne rzeczy, osobno - jeden jest to tego, drugi do czegoś innego... Corel - nie podlega komentarza, mówię mu nie.
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  [Szukam] Darmowego szablonu. kajzur 9 6,374 24-06-2009, 02:54
Ostatni post: dziamber
  [szukam][grafika]Straciłem... Telomo 0 1,918 18-01-2009, 11:59
Ostatni post: Telomo

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Sponsorzy i przyjaciele
SeoHost.pl