Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ustawienie statycznego obrazka
#1
Witajcie, mam problem z utwierdzeniem obrazka, otóż chciałbym aby obrazek był górnym paskiem (tj. w headerze miałby być nagłówkiem), tylko że ustawiając go tak, jak ja to robię poniżej, ten obrazek zwieksza się i zmniejsza w przypadku zmiany rozdzielczości. Chciałbym by był on statyczny i zawsze taki sam bez względu na to, czy stronę otwieram w rozdzielczości 800x600, czy też nawet na 1200x800. Zawsze ma być taki sam.
Jak to u mnie wygląda?:
Kod:
div.art-headerobject
{
   display: block;
   left: 46%;
   margin-left: -473px;
   position: absolute;
   width: 1031px;
   height: 225px;
   top: 0;
   background-image: url('images/header-object.png');
}

Co więc tutaj poprawić, by to się zachowywało tak, jak ja chcę. Dodam, że nawet dodanie max-width i max-height tego nie zmienia i nic to nie daje.
Odpowiedz
#2
tobie chyba chodzi o background-size?
Odpowiedz
#3
nie, chodzi mi o zachowanie rozmiaru obrazka w każdej ustawionej rozdzielczości, w każdej przegladarce itp...

obrazek się rozciąga wraz ze zmianą rozdzielczości obrazu, ja chciałbym by zawsze był taki sam... background-size nie pomaga w tym przypadku...
Odpowiedz
#4
Nie możliwe by ci się rozciągał bo masz sztywne rozmiary. Albo coś źle tłumaczysz albo nawaliłeś sprawę. No tak - nawaliłeś, bo byś nie pytał.
Chodzi ci o proporcje w odniesieniu do okna?
Odpowiedz
#5
no właśnie, coś jest nie tak... chciałbym by obrazek nie powiększał się przy zmianie rozdzielczości, chciałbym by zawsze miał taką samą szerokość..
Odpowiedz
#6
Nie wiadomo o co konkretnie chodzi, z punktu widzenia CSS nie masz obrazka tylko tło, a to wiele zmienia w kwestii manipulacji rozmiarami Smile
Daj może screenshot sytuacji w której jest według Ciebie źle i jak to powinno wyglądać dobrze. Najlepiej link do strony.

ps. to przypadkiem nie jest jakieś tło, w sensie deseń ? Może po prostu nie ustawiłeś background-repeat i tło Ci się powtarza. Ale to już tylko domysły...
Odpowiedz
#7
Nie, to nie jest tło, tylko obrazek, który jest wstawiony w środkowej części nagłówka.
Chodzi konkretnie o to brzydkie logo, które jest widoczne w nagłówku: http://komornik-krakow.pl/

Ma być zawsze w takim samym rozmiarze - niezależnie od roździelczości, gdyż w małych rozdzielczościach te logo się za bardzo rozciąga i jest niewidoczne.
Odpowiedz
#8
Heh. To dobrze cię zrozumiałem. background-size.
Ogólnie więc:
Kod:
display:block;
width:100%;
max-width:1031px;
height:...px;
margin:0 auto;
background:url(.....) no-repeat cover;
http://www.css3.info/preview/background-size/   (example L)

Ale background size w starociach ci nie zadziała. Więc zamiast background bedziesz musial ucyz normalnego obrazka.
Wtedy z powyzszego stylu wyzuc po prostu stylowanie background
Odpowiedz
#9
Okej dzięki bardzo. Co prawda to nie pomogło, ale cóż. Liczą się chęci Wink
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Zmiana obrazka po najechaniu / Efekt rollover JS manoa 0 3,552 06-12-2018, 18:46
Ostatni post: manoa
  Zmiana sposobu rozwijania + podmiana obrazka arkadiio 7 3,907 23-03-2015, 03:52
Ostatni post: arkadiio
  USTAWIENIE GADZETOW OBOK SIEBIE burgeros 3 2,777 27-01-2015, 15:02
Ostatni post: mateo
  wyśrodkowanie obrazka discoratka 4 2,311 23-08-2013, 03:29
Ostatni post: Kartofelek
  Zmiana obrazka, oraz opisu pod nim po kliknięciu Olsz4k 12 5,963 28-07-2013, 20:10
Ostatni post: Olsz4k

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
Sponsorzy i przyjaciele