17-04-2013, 17:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-04-2013, 17:48 przez Kartofelek.)
W prawie każdej przeglądarce kliknij F12. Pojawi ci się debuger z opcją podglądu html. Tam masz pięknie pokazaną hierarchię. W nowym firefoxie masz też dodatek dzięki któremu możesz sobie oglądać html w 3d (klikasz prawym na coś na stronie, wybierasz "Zbadaj element" a potem w prawym dolnym rogu masz 3d). Ogólnie szmira nie funkcja.
Używanie ID do stylowania to moim zdaniem średni pomysł. Szybkości na tym nie uzyskasz (no chyba że masz zerowe straty na każdej innej rzeczy na stronie, co jest niemożliwe), a używanie ID w CSS powoduje tylko problemy.
1) Stylowanie za pomocą ID psuje moim zdaniem logikę CSS.
W powyższym przykładzie mimo tego, że drugi style jest bardziej "precyzyjny", powinien mieć większą moc, to takiej nie ma. Dlatego, bo pierwszy korzysta z ID
Po kilku takich kombinacjach zmuszeni jesteśmy używać !important, czego raczej nie powinno się robić, bo często bardzo szkodzi (szczególnie w przypadku pluginów). Od razu dopowiem, że to nie jest mus i wyznacznik. Nie powinno != nie wolno.
2) Czasami to wyraźnie widać przy pluginach do wordpressa. Używam np pluginu do galerii, która jest stylowana przez ID. Robię sobie 2 takie galerie na jednej stronie i leżę (no powiedzmy, że mogę to zmienić, ale przychodzi update pluginu i mi to popsuje).
3) # wygląda jakby ktoś podrapał ekran
4) Używanie ID tylko dla elementów które używają JS sprawia, że łatwiej coś takiego się czyta.
Ale moje zdania często się zmieniają i jak ktoś ma inne, to zapraszam do dyskusji. Może zdołacie mnie przekonać.
Używanie ID do stylowania to moim zdaniem średni pomysł. Szybkości na tym nie uzyskasz (no chyba że masz zerowe straty na każdej innej rzeczy na stronie, co jest niemożliwe), a używanie ID w CSS powoduje tylko problemy.
1) Stylowanie za pomocą ID psuje moim zdaniem logikę CSS.
Kod:
#box h3 {color:red;}
.pierwsza-klasa .druga-klasa .trzecia-klasa h3 {color:blue;}
<div id="box" class="pierwsza-klasa">
<div class="druga-klasa">
<div class="trzecia-klasa">
<h3>Jestem czerwony :(</h3>
</div>
</div>
</div>
Po kilku takich kombinacjach zmuszeni jesteśmy używać !important, czego raczej nie powinno się robić, bo często bardzo szkodzi (szczególnie w przypadku pluginów). Od razu dopowiem, że to nie jest mus i wyznacznik. Nie powinno != nie wolno.
2) Czasami to wyraźnie widać przy pluginach do wordpressa. Używam np pluginu do galerii, która jest stylowana przez ID. Robię sobie 2 takie galerie na jednej stronie i leżę (no powiedzmy, że mogę to zmienić, ale przychodzi update pluginu i mi to popsuje).
3) # wygląda jakby ktoś podrapał ekran

4) Używanie ID tylko dla elementów które używają JS sprawia, że łatwiej coś takiego się czyta.
Ale moje zdania często się zmieniają i jak ktoś ma inne, to zapraszam do dyskusji. Może zdołacie mnie przekonać.