(08-01-2013, 23:48)hieroshima napisał(a): zależy jak na to w zasadzie patrzeć. Każdy OS jest inny (ma inny klucz) i może być tak, że każdy OS jest rozróznialny właśnie przez owy klucz(wiem, że tu w przykładzie tym nie było). Także to zależy jak to ma wyglądać. Z tabelą łączącą to już masz relacje n..nŹle na to patrzysz.
System operacyjny, tak jak i komputer jest w bazie jeden. To jest obiekt. Możesz mieć różne relacje obiektów, ale nie jest tak, że obiekt jest definiowany poprzez relację.
Masz komputer, na którym masz wiele systemów. Systemy mogą być zainstalowane na wielu komputerach. To, że system A jest zainstalowany na komputerze X i Y nie determinuje jego cech, więc założenie relacji 1:m jest błędne.
To, że system jest zainstalowany na komputerze X, nie wiąże się z tym, że nie może być zainstalowany na komputerze Y, a z Twojego przykładu to wynika

Edit:
Parę dodatkowych komentarzy:
- klucz nie jest cechą systemu, jest jego atrybutem
- jeśli ma być rozróżnialny po kluczu, to już osobna relacja 1:m
- w dalszym ciągu, pomiędzy komputerami i systemami będzie relacja m:m, tylko, że systemy będą dodatkowo determinowane przez relację z kluczami
Dobre samopoczucie w tym tygodniu sponsoruje cytat:
Cytat:Mogę tylko tylko na prawo i lewo ale na środek nie mogę.