21-01-2012, 19:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2012, 20:34 przez [email protected].)
(20-01-2012, 15:03)Kartofelek napisał(a): Dobra źle patrzyłem.
Robisz tak:
body {text-align:center;}
#calosc {width:800px; margin:0 auto; text-align:left;}
Teraz #calosc masz zle ostylowane. Position absolute? Dla głównego bloku raczej się tego nie stosuje
MENU I CONTENT wrzucasz do jakiegoś wspólnego diva któremu dajesz tło wspólne dla menu i contentu. Czyli taka pojedyncza pozioma linia powtarzana w dół.
Reszta zostaje jak jest. Czemu tak? Bo content może być innej wysokości od menu i u ciebie będzie widać "dziury". Zresztą sprawdź sobie sam dodając więcej tekstu. Dla contentu i menu zamiast height:200px ustaw
*height:200px; min-height:200px;
To pierwsze dla starych IE które nie obsługują min-height. To drugie dla nowych.
I tyle
Powiem tak dziekuwa bo juz dziala ale wystarczylo
body {text-align:center;}
#calosc {width:800px; margin:0 auto; text-align:left;}
tyle ze niewiem czemu nie moge uzywac przy tej calosci border: 1px solid orange; tej ramki bo kiedy jej uzywam dzisieje sie to samo poprostu wywalilem to a reszty nierobilem nie wrzucalem tego menu itd do jednego diva bo niewiem po co to...;p(chyba ze wtedy moglbym uzyc wlasnie tej ramiki i by sie nie rozjezdalo) no ale dobra co z ta ramka jakbym kiedys chcial jej uzyc to co zrobic zeby strona sie nie rozpadala??wrzucic trzeba wtedy text i menu do jednego diva??
Ok zrozumielem o co ci chodzi z tymi *height:200px; min-height:200px; napewno ulatwia prace bez tego dodalem wiecej textu powstala w menu mega looka pod spodem no ale teraz wrzucilem menu i to z textem do jednego diva dalem tam jeden background i pododawalem te *height:200px; min-height:200px; i ta "dziura" zmniejszyla sie ale i tak jest jak dodaje wiecej textu zmniejszyla sie sporo i menu rozszerzylo sie w dol ale niestety nie do samej stopki

aa i kozystajac z tego ze moge duzo sie od ciebie nauczyc takie pytanie mam chodzi o to jak zrobic takie buttony linki na ktore jak najade myszka zeby sie zmienialy..powiedzmy zrobilem takie dwa chce wrzucic do menu jeden przed nacisnieciem czyli zwykly
![[Obrazek: przed1.jpg]](http://ako.za.pl/images/przed1.jpg)
![[Obrazek: po1.jpg]](http://ako.za.pl/images/po1.jpg)
na kompie bawilem sie uzywajac czegos takiego
a.menu
{
background-image: ("normalny_obrazek.jpg");
}
a:hover.menu
{
background-image: ("podwietlony_obrazek.jpg");
}
ale nic mi to niedalo a od strony technicznej to maja byc zwykle linki obrazki obok siebie czy w divie menu mam porobic osobne divy dla kazdego obrazka?