Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aktualizacja działów
Witam kolegów.
Wraz z Marcinem działamy nad aktualizacją działów na naszym forum. Podsyłam wam do oceny propozycję aktualizacji. Wszelkie sugestie i opinie mile widziane.
  • Forum ogólne
    • Regulamin
    • Ogłoszenia
    • Sugestie, zgłaszanie błędów, problemy
    • Przywitaj się (bez naliczania punktów za pisanie)
    • Targowisko (dodanie tagów w tytułach tematu [sprzedam/oddam/zamienię] + ograniczenie postowe zakładania wątków + blokada komentowania)
    • Offtop (bez naliczania punktów za pisanie)
  • Technologie Frontend’u
    • (x)HTML / CSS 2
    • HTML 5 / CSS 3
    • JavaScript / jQuery
    • Flash
    • Inne
  • Technologie Backend’u
    • PHP
    • Bazy danych
    • AJAX / XML
    • Inne
  • Oprogramowanie
    • Programy graficzne
    • Tworzenie stron
    • Systemy CMS
    • Inne
  • Hosting i domeny
    • Hosting
    • Domeny
  • Marketing
    • Pozycjonowanie i Optymalizacja
    • Promocja i Marketing
    • Inne
  • Projekty
    • Strony do oceny
    • Prezentacja pomysłów
    • Wylęgarnia pomysłów
Odpowiedz
Jako iż to mój pierwszy post na forum - witam serdecznie !

Podział działu Frontend na (x)html i HTML5 w praktyce może się średnio sprawdzić.
Nowicjusz (zakładamy, że taki jest przeciętny użytkownik) będzie miał problem z jednoznacznym określeniem działu do którego powinien trafić temat, lub założy go "na pałę".

Da się to określić prostym wzorem:
HTML5 = HTML4 + HTML5
CSS3 = CSS2 + CSS3

Twoja propozycja wygląda zaś następująco:
HTML5 = HTML5 - HTML4
CSS3 = CSS3 - CSS2

Co nie jest do końca prawdą Cool Na początku mojej forumowej kariery nie śmiem krytykować, jednak moim zdaniem należy iść do przodu i nie tworzyć specjalnych działów dla starszych wersji, które i tak przenikają się zagadnieniami - w końcu to prawie jedno i to samo, tylko z większymi możliwościami.
W skrócie - administracja zaoszczędzi sobie roboty, a użytkownik będzie miał mniej dylematów.
Odpowiedz
(07-03-2013, 19:32)kornell napisał(a): Nie widzę działu CMS

Poszła edytka, umknęło mi to. Wsadziłem to w dział oprogramowania.

@prawdziwypiotrek, słuszna uwaga.
Odpowiedz
(07-03-2013, 19:41)kornell napisał(a): nie lepiej zrobić osobny dział dla CMSów?

Wydaje mi się, że zrobi się za duży burdello. Można w systemach CMS dodać osobne podkategorie dla tych popularniejszych.
Odpowiedz
(07-03-2013, 19:46)kornell napisał(a): do backendu dorzuciłbym django (pythona) i do frontendu LESS i SASS.

To może zrobić dział CSS / LESS / SASS i osobno x(HTML) / HTML 5 ?
Odpowiedz
Przesadzona ta struktura moim zdaniem o wiele. 8 tysięcy wątków, a chcecie tyle subforów zrobić, po co?
Dobre samopoczucie w tym tygodniu sponsoruje cytat:
Cytat:Mogę tylko tylko na prawo i lewo ale na środek nie mogę.
Odpowiedz
Owszem, ale IMHO rozkładanie CSS na preprocesory CSS to już zbytnia szczegółowość. Do HTML5 dodamy wszystkie technologie? Też nie bo to są zbyt mało popularne tematy moim zdaniem Smile. Niemniej wielkie dzięki za udział w dyskusji i pomocy.

Tematem zajmę się po powrocie bo dzisiaj wyjeżdżam w sprawach służbowych i wracam w środę.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
Sponsorzy i przyjaciele
SeoHost.pl