Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
flash klatki - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-5.html)
+--- Dział: Grafika, Flash, multimedia (https://www.webmastertalk.pl/forum-15.html)
+--- Wątek: flash klatki (/thread-9351.html)



flash klatki - bryndzyk - 09-05-2012

Witam wszystkich webmasterów

Pisze z zapytaniem odnośnie flasha ponieważ dopiero zacząłem z nim zabawę.
Otóż mam taki problem po stworzeniu paru movie clipów i przycisków wszystko było fajnie do półki powiązania np po kliknięciu przekieruj do klatki jakiejś to załatwiało polecenie gotoAndPlay(gdzie chce iść );
problem zaczął mi się gdy jestem w klatce i po naciśnięciu przycisku chęć przejść do np 2 warstwa mowie clip wyżej i do jakiejś tam klatki i właśnie chwiałem się was poradzić jak to zrobić ... myślę ze pomożecie koledze w potrzebie jak coś służę pomocą z dziedziny HTML,CSS MySQL C++ , PHP
z góry dzięki i czekam na propozycję


RE: flash klatki - Kartofelek - 09-05-2012

Mydżyn dobra pisać po polski. Zanim klikniesz zapisz, przeczytaj 2x to co napisałeś.


RE: flash klatki - bryndzyk - 09-05-2012

Wiem wiem ... szczegóły Tongue
ale czy znacie odpowiedź na to pytanie


RE: flash klatki - Kartofelek - 09-05-2012

Napisz raz jeszcze bo nie idzie zrozumieć po mudżyńsku


RE: flash klatki - bryndzyk - 09-05-2012

Jakiej komendy actionscript użyć żeby po kliknięciu w przycisk przejść do warstwy wyżej do odpowiedniej klatki ??

Albo jakiej komendy użyć żeby odwołać się do dokładnej klatki na dowolnej warstwie ??


RE: flash klatki - Kartofelek - 10-05-2012

Nie ma czegoś takiego jak odwołanie się do odpowiedniej klatki (nie mówię tutaj o gotoAndStop). Mylisz totalnie pojęcia.
Elementy we flashu są ułożone jeden na drugim na wirtualnej liście.
http://help.adobe.com/pl_PL/FlashPlatform/reference/actionscript/3/flash/display/DisplayObjectContainer.html?filter_flash=cs5&filter_flashplayer=10.2&filter_air=2.6
Każdy element ma swój zindex
Aby pobrać obiekt o danym indexie (coś na wzór tego z CSS):
http://www.kirupa.com/forum/showthread.php?279476-getChildIndex%28%29

Możesz też pobierać elementy po nazwie itp.
http://am3media.com/site/flash-as3/flash-as3-get-child-by-name/

Przydało by się przeczytać jakiegoś ebooka ;]
Poszukaj na necie
Learning ActionScript 3.0 A Beginner's Guide.pdf