![]() |
Połączenie z inną Bazą danych - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: Połączenie z inną Bazą danych (/thread-polaczenie-z-inna-baza-danych) Strony:
1
2
|
Połączenie z inną Bazą danych - rafciorb - 15-05-2011 Cześć. Mam pytanie czy można zrobić połączenie z inną bazą danych nie moją np. tak ze jak mam na stronie formularz dodawania rekordu to doda się on do innej bazy na innej stronie ??? Proszę o pomoc RE: Połączenie z inną Bazą danych - michalszyd - 15-05-2011 A masz dane do tej bazy? RE: Połączenie z inną Bazą danych - hieroshima - 15-05-2011 no a jaki problem? Podajesz w połączeniu hosta, login, haslo, nazwe bazy i jazda RE: Połączenie z inną Bazą danych - rafciorb - 16-05-2011 Mam... Ale bazy nie muszę mieć na swoim hostingu ? RE: Połączenie z inną Bazą danych - mateo - 16-05-2011 Niektóre bazy, a nawet raczej większość z hostingów oferuje tylko połączenia po localhoscie. RE: Połączenie z inną Bazą danych - kanapka - 16-05-2011 Użytkownik bazy danych musi mieć uprawnienie do łączenia się z zewnętrznymi bazami danych i wtedy w pole hosta wpisujesz IP serwera, na którym postawiona jest baza danych. RE: Połączenie z inną Bazą danych - LoBo - 16-05-2011 Jeżeli masz dostęp SSh do bazy, z którą chcesz jako drugą się łączyć to należy zmienić uprawnienia w bazie MySQL (dokładnie to pola Host w tabelach user i db należy zmienić z localhost na IP hosta, domenę lub % (Ta ostatnia mało bezpieczna) i następnie wydać komendę flush privileges). RE: Połączenie z inną Bazą danych - rafciorb - 17-05-2011 Mam jeszcze drobne pytanie nie dotyczące tematu... Jeśli mam taki kod: <?php // nawiazujemy polaczenie $connection = @mysql_connect('*', '*', '*'); $db = @mysql_select_db('*', $connection); /* zapytanie do konkretnej tabeli */ $wynik = mysql_query("SELECT * FROM nazwa tabeli") or die('Błąd zapytania'); /* wyświetlamy wyniki, sprawdzamy, czy zapytanie zwróciło wartość większą od 0 */ if(mysql_num_rows($wynik) > 1 ) { /* jeżeli wynik jest pozytywny, to wyświetlamy dane */ while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) { echo "Witaj ".$r['Imie']." "; echo "".$r['Nazwisko']." <br />"; echo "".$r['mail'].""; } } ?> To jak go przerobić w ten sposób żeby jeśli mam dwie tabele usersw login | haslo | strona | *** | ***| 1 | osoba imie | nazwisko | strona | *** | *** | 1 | to po zalogowaniu na login: *** hasło:*** to wyskoczy mi na stronie głównej dane z tabeli osoba ( strona 1 )... a jeśli dodam nowy login i hasło i strona 2 to wyskoczy coś innego co jest zapisane w Tabeli Osoba pod strona2 ?? Mam nadzieje ze zrozumiecie... Proszę o pomoc RE: Połączenie z inną Bazą danych - mateo - 17-05-2011 Zastosuj ify. RE: Połączenie z inną Bazą danych - rafciorb - 17-05-2011 A mógłby mi ktoś to skonstruować |