![]() |
Pojęcia, które trzeba znać - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: Pojęcia, które trzeba znać (/thread-pojecia-ktore-trzeba-znac) |
Pojęcia, które trzeba znać - Morfeusz_2005 - 30-03-2011 Pomyślałem, że taki temat przyda się początkującym, by sobie znaleźli i przyswoili wiedzę na temat kilku podstawowych pojęć, które myślę, że im się przydadzą. Projektowanie: Wyznaczenie celów i opcji serwisu Dokumentacja projektu Layout Design Logotyp Języki, kody, bazy: HTML CSS XHTML XML JavaScript PHP Ajax jQuery MySQL Standardy: W3C Zgodność z przeglądarkami SEO Usability Web Accessibility Programistycznie: CMS MVC Framework Jeżeli znacie jeszcze coś, co by pasowało piszcie śmiało. Można by nawet dać jakiś mini FAQ, gdzie będzie zminimalizowany opis poszczególnych części. RE: Pojęcia, które trzeba znać - Pedro84 - 30-03-2011 MVC bez teorii wzorców projektowych i obiektowego PHP nie istnieje. Przydatne także inne wzorce: - Singleton - Dekorator - Strategy - Obserwator - Adapter Baza to nie tylko MySQL: - PostgreSQL - SQLite - noSQL jQuery i MooTools bez choćby średniej znajomości js też sensu nie mają. RE: Pojęcia, które trzeba znać - Morfeusz_2005 - 30-03-2011 Tylko ogólnie podałem, ktore ja sobie przyswoiłem. Można dać jakiś spory artykuł o tym, ładnie to porozdzielać. Przyda się to wielu osobom. RE: Pojęcia, które trzeba znać - Pedro84 - 30-03-2011 Jasne, spoko. Co do artykułu, sensu nie ma żadnego. I tak połowa nie przeczyta, a kto będzie miał przeczytać, to przeczyta któryś z tysięcy dobrych postów na blogach, artykułów, etc. RE: Pojęcia, które trzeba znać - Morfeusz_2005 - 30-03-2011 Jakie standardy w robieniu stron webmasterzy powinni znać oprócz W3C, Usability, dostosowanie do przeglądarek? RE: Pojęcia, które trzeba znać - kmd - 31-03-2011 Popraw w standardach zamiast WC3, W3C. Ja uważam, że każdy początkujący webmaster, powinien wyłożyć około 100 złotych na książkę w stylu HTML i CSS. 100 złotych, dlatego, aby to nie był kurs w pigułce, a książka mająca z 500 stron. Taka biblia zawiera wszystko co najważniejsze i jest najlepszym wprowadzeniem do świata webmasterów. Bez tego ani rusz. Jeśli ktoś takiej książki do ręki wziąć nie ma zamiaru, to niech się lepiej nie zabiera za tworzenie stron - później przecież trzeba zaopatrzyć się w podobne z rodzaju, PHP i MySQL, AJAX itd. RE: Pojęcia, które trzeba znać - Morfeusz_2005 - 01-04-2011 A jakie funkcje PHP powinni przydać się najbardziej programistom? RE: Pojęcia, które trzeba znać - Pedro84 - 01-04-2011 (01-04-2011, 00:15)morfeusz_2005 napisał(a): A jakie funkcje PHP powinni przydać się najbardziej programistom?Wszystkie potrzebne w danym momencie ![]() Dla każdego programisty, manual jest podstawą, niezależnie od języka. Bo są tam odpowiedzi na 97% pytań (3% to bug tracker). |