![]() |
formularze a zgodność ze standardami - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: formularze a zgodność ze standardami (/thread-formularze-a-zgodno%C5%9Bc-ze-standardami) |
formularze a zgodność ze standardami - swinia - 18-03-2011 Witam, mam takie pytanie, w jaki sposób należy napisać formularz żeby w widoku strony elementy były pod sobą, tak jak w kodzie ?? Bo chyba takich rzeczy nie rozwiązuje się poprzez użycie <br>. Kod: <label>Imię i Nazwisko</label> RE: formularze a zgodność ze standardami - Ancik - 18-03-2011 Witaj, Oczywiście, że nie przez <br>. Zależy od przypadku, ale ja bym szukał rozwiązania w clear: both; ![]() Pozdrawiam. RE: formularze a zgodność ze standardami - Rafik01 - 18-03-2011 Po pierwsze to należy stosować elementy formularza w znacznikach blokowych ( np. "p" bądź "div" ). Przykład: Kod: <p><input type="button" value="Pamiętaj webmasterze młody, chowaj formularze do znaczników blokowych!" /></p> Powinno wystarczyć. RE: formularze a zgodność ze standardami - Pedro84 - 18-03-2011 (18-03-2011, 03:36)Rafik01 napisał(a): Po pierwsze to należy stosować elementy formularza w znacznikach blokowych ( np. "p" bądź "div" ). Przykład:Bzdury pleciesz. Najpoprawniejszym rozwiązaniem wydaje się stosowanie list (Paragrafy? To że wielu tak robi nie znaczy, że jest to poprawne - to już bardziej divy). Tak jak Ci napisał @Ancik. RE: formularze a zgodność ze standardami - Kartofelek - 18-03-2011 I tak i nie. W sumie nie ma 100% ustalonych norm do tego. Osobiście stosuję div i bardzo dobrze się z tym czuję. Niektórzy stosują br i też dobrze się z tym czują. A niektórzy stosują listy definicji, ale jak powiedziałem - nie jest to wyznacznikiem. Żadne clear both. Chodzi o to, że jak ktoś nie będzie miał stylowania, wtedy dostanie złączoną kupę. RE: formularze a zgodność ze standardami - Ancik - 18-03-2011 To, że ktoś dobrze czuje się z <br> raczej mnie nie przekonuje. Tak samo jak ktoś budujący strony na tabelach i dobrze się z tym czujący. O ile dobrze pamiętam, sam już wspominałeś do czego służy br. Czy listy czy divy z kolei to faktycznie nie ma znaczenia. W momencie, kiedy ujmiesz pola formularza w bloki, to bez stylowania i tak możesz dostac 'złączoną kupę'. RE: formularze a zgodność ze standardami - Marcin - 18-03-2011 Musisz każdą parę tj label i input czy inny element formularza zamknąć w jakiś wrapper. Może to być wspomniany div, li czy p. Przykładowo: Kod: <form id="jakiesid"> Następnie dla tego konkretnego przypadku napisać kawałek kodu CSS na przykład coś takiego Kod: #jakiesid div label { Powinno zadziałać, jeśli nie to dorzuć jeszcze float: left dla tych elementów bo nie wiem jak pozycjonujesz generalnie elementy w Twoim projekcie. RE: formularze a zgodność ze standardami - Kartofelek - 18-03-2011 Niektórzy dobrze czują się stosując h1-h3, a niektórzy korzystają i z h4 i h5. Gramatyka jest po to by ją poprawnie stosować, ale nie narzuca ci stylu pisania. Tak samo jak z np nazwami zmiennych. Możesz używać "camel kejsa" a możesz sobie robić podkreślenia między słowami. Wszystko to są warianty, więc wybierz sobie ten najwłaściwszy. Ogólna zasada jest taka, że w formie musisz mieć "otoczke", czyli np input nie może być bezporednio w formie. Reszta to twoje widzimisie. Osobiście np stosuję taką konstrukcję: <form> <fieldset> <div class="ln"> <label for="...">....</label><div class="content">......<inputy>.....</div> </div> </fieldset> </form> W Admin generatorze też stosują taką. Czemu? Bo jest ona dość bezpieczna, chociaż można oczywiście prościej |