Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
[CSS][HTML] Nie jednolite tło - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript)
+--- Wątek: [CSS][HTML] Nie jednolite tło (/thread-css-html-nie-jednolite-tlo)

Strony: 1 2

[CSS][HTML] Nie jednolite tło - ILIES - 27-04-2010

RE: [CSS][HTML] Nie jednolite tło - Nicorrtiss - 27-04-2010

ja bym każdej z tych komórek nadała po prostu inne tło... bo chyba o to Ci chodzi?

RE: [CSS][HTML] Nie jednolite tło - Pedro84 - 27-04-2010

(27-04-2010, 17:51)Nicorrtiss napisał(a): ja bym każdej z tych komórek nadała po prostu inne tło... bo chyba o to Ci chodzi?

Jakich komórek? O czym Ty gadasz?

@Autor: Tło normalnie całe, jako jeden obrazek. Odpowiednio skompresowane nic Ci nie zamuli.

RE: [CSS][HTML] Nie jednolite tło - ILIES - 28-04-2010

ok
wszystko już jasne
dzięki za odpowiedź

RE: [CSS][HTML] Nie jednolite tło - R_Rafalsky - 28-04-2010

@ILIES:

Możesz jeszcze dodać JS by wyświetlał komunikat w stylu "Trwa ładownanie strony" lub by ustawiał tło po załadowaniu się strony 9 by nie było tak, że przeglądarka najpierw męczy się z pobieraniem tła, a później bierze się za pobieranie zawartości.

RE: [CSS][HTML] Nie jednolite tło - ILIES - 30-04-2010

Jeszcze jedno pytanie, pod jaką rozdzielczość przygotowujecie strony?
Bo jak napisał Pedro84 jeżeli przygotuje obraz strony pod rozdzielczość przykładowo 1024×768 (4:3) to strona inaczej się już zachowa przy rozdzielczości choćby 1280×720 (16:9) nie wspominając już o rozdzielczości gdzie ustawiona jest na 1680×1050 (16:10).
Jest jakiś standard dotyczący tego?

RE: [CSS][HTML] Nie jednolite tło - Pedro84 - 30-04-2010

Zależy. Od czego? Od struktury blokowej strony, to znaczy, czy strona znajduje się w jakimś kontenerze (najczęściej ~960px) czy też zajmuje całą szerokość okna. Od tego drugiego układu, powoli się odchodzi (między innymi przez duże rozdzielczości wide-screen, ale nie tylko).

RE: [CSS][HTML] Nie jednolite tło - ILIES - 01-05-2010

korzystam z kontenera, łatwiej mi zapanować nad zawartością, ale tło często wychodzi jednak poza kontener

RE: [CSS][HTML] Nie jednolite tło - Pedro84 - 01-05-2010

A ma takie sam rozmiar? Bo za bardzo nie rozumiem problemu Smile

RE: [CSS][HTML] Nie jednolite tło - ILIES - 07-05-2010

Powiedzmy, że robimy stronę pod rozdzielczość np. 1024×768, weźmy na przykład stronę z pierwszego postu, pierwszy link, tło strony przystosowujemy do takiej rozdzielczości, a dodatkowo kolor BODY ustawimy na jakiś niebieski odcień, teraz otwierając stronę w rozdzielczości 1680×1050 będzie widać ten kolor niebieski, a w nim choćby wklejone tło, wydaje mi się, że wyjdzie coś takiego (załącznik), dla parametru no-repeat, a może jakoś źle to pojmuje?