Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Flash niedziałająca galeria zdjęć - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-5.html)
+--- Dział: Grafika, Flash, multimedia (https://www.webmastertalk.pl/forum-15.html)
+--- Wątek: Flash niedziałająca galeria zdjęć (/thread-2811.html)

Strony: 1 2 3


Flash niedziałająca galeria zdjęć - adam_per - 21-11-2009

witam,
ściągnąłem z neta galerie zdjęć i chciałem umieścić na stronie, ale nie działa. Osobno działa , ale na stronie - nie .A tu moja strona. Prosze o pomoc.


RE: Flash niedziałająca galeria zdjęć - virus4 - 22-11-2009

A może jakoś kod tej galerii byś dał? Wróżek tu nie ma.


RE: Flash niedziałająca galeria zdjęć - ery - 22-11-2009

A w jakim AS wykonujesz stronę i w jakim AS jest Galeria. Dodam że strona i galeria muszą być w tym samym AS, oddzielnie mogą działać na różnych AS.


RE: Flash niedziałająca galeria zdjęć - adam_per - 22-11-2009

onClipEvent (enterFrame) {
if (_root.allmovie && _root.kontr<0) {
// oblicza podzial obszaru na rzedy
_root.podzial = _root.allmovie;
_root.liczpoz = _root.allmovie;
_root.liczpio = 1;
_root.skaoby = _root.wysoki
_root.skaob = int(_root.szeroki/_root.proporcja)
_root.odstx = 22//(_root.szeroki+_root.skaob*_root.iloscslad)/(_root.iloscslad+1);
//_root.odsty = (_root.wysoki-1.1*_root.skaoby*_root.liczpio)/(_root.liczpio+1);
}
if (_root.allmovie && _root.kontr<5) {
this._visible = 1;
oo = 0;
for (o=1; o<=_root.allmovie; ++o) {
// sprawdza czy dla wszystkich pktow jest zaladowany element
_root.eva(o);
if (_root.zalad1/_root.calosc1>=1 && _root.zalad1>0 || _root.kontr<1) {
oo += 1;
}
}
if (oo>=_root.allmovie) {
// jezeli tak zwieksza licznik
_root.kontr += 1;
eval("_root.zaladuj" add _root.kontr)(_root.allmovie);
}
} else {
for (po=1; po<=_root.iloscslad+3; ++po) {
if (_root.tabl.hitTest(eval("_root.a" add Number(po-2)))) {
eval("_root.a" add Number(po-2))._visible= 1;
} else {
eval("_root.a" add Number(po-2))._visible= 0;
}
}
this._visible = 0;
_root.w1._visible = 0;
}
}

to jest sktypt ładowania

onClipEvent (load) {
this._width=2*(_root.szeroki/_root.iloscslad)
this._height=_root.tabl._height
this._x = _root.tabl._x-this._width;
this._y = _root.tabl._y;
this.swapDepths(9999999);

to skrypt ładowania zdjęcia



RE: Flash niedziałająca galeria zdjęć - ery - 23-11-2009

Czy dobrze zrozumiałem że Twoja galeria jest ładowana z zewnętrznego pliku, bo ściągnąłeś galerię z neta i chcesz ją wczytać w główny plik strony tak?

Bo jeśli tak to gdzie jest nazwa tego zewnętrznego pliku?

Ładowania galerii zewnętrznych robię tak:

Kod:
var gallery:MovieClip = this.createEmptyMovieClip("gallery", this.getNextHighestDepth());
gallery.loadMovie("galeria.swf");

galeria.swf - jest to mój plik galeria, niezależny od pliku głównego.


RE: Flash niedziałająca galeria zdjęć - adam_per - 23-11-2009

tak, ładowana jest z zewnętrznego pliku i tak chce ją wczytać w główny plik strony i gdzie to wpisać i jak?


RE: Flash niedziałająca galeria zdjęć - ery - 23-11-2009

Żeby coś załadować zewnątrz, to trzeba najpierw wskazać co, czyli adresacje do pliku i jego nazwę.

Gdzie masz to wstawić, tak gdzie chcesz wywołać ładowanie galerii, np w akcji buttona w AS2:

Kod:
on(press) {
var gallery:MovieClip = this.createEmptyMovieClip("gallery", this.getNextHighestDepth());
gallery.loadMovie("galeria.swf");
}

o ile Twój plik nazwy się galeria.swf i o ile jest to galeria flashowa wykonana w tym samym AS co plik główny np AS2.


RE: Flash niedziałająca galeria zdjęć - adam_per - 23-11-2009

nadal nie działa mimo, iż wkleiłem ten kod


RE: Flash niedziałająca galeria zdjęć - ery - 23-11-2009

Żebyśmy się dobrze zrozumieli to mój przykład trzeba była wkleić pod dany przycisk, bo zdarzenie on(......) { } - to zdarzenia przycisków.

To nie był gotowy przykład pod Twój problem, opisałem jak ja bym to zrobił. Widzę że jakieś akcje na przyciskach potrafisz więc tylko pozostaje ci pomyśleć i pod stosować przykład pod własny projekt.

Żeby sprawdzić czy na pewno dany plik się ładuje to zrób sobie taki test. Zrób pusty plik fla i napisz w "Test galeria" i publikuj go do swf z nazwą - galeria.swf, i przetestuj film główny czy dany napis się zładował, jeśli tak to wykonaj teraz test nie na pliku "galeria test" a na prawidłowej galerii. Jeśli jedna nie załadował się napis "Galeria test" to znaczy że robisz coś źle. Prześledź wtedy jeszcze raz czy w dobrym miejscu dałeś akcję ładowała, i pamięta żeby wszystkie pliki były w tym samym AS (częsty błąd).


RE: Flash niedziałająca galeria zdjęć - adam_per - 29-11-2009

może ja źle załadowuje tą galerię , podpowiedz mi, robie to tak:
Kod:
on (release) {
    _root.loader.loadMovie("slid1.swf");
}